Colostrum bovinum a hemoroidy. Opr. mgr A. Sarnowski

Inne przyczyny to niewydolność serca, marskość wątroby i nadciśnienie tętnicze. Ciąża i poród również mogą być przyczyną choroby hemoroidalnej.
Colostrum bovinum jest produktem o wielokierunkowym działaniu, mogącym przynieść ulgę w większości dolegliwości towarzyszących tej chorobie.
Colostrum, jak wynika z wielu publikacji, ma korzystny wpływ na budowę i strukturę tkanki łącznej. Jeśli struktura tkankowa ścianek podłoża, w którym tkwi splot naczyniowy odbytnicy jest silna i sprężysta, zagrożenie hemoroidami maleje. Przy zmniejszeniu ilości elementów sprężystych ryzyko żylaków odbytu rośnie.
Colostrum wpływa na regulację wewnętrznej równowagi biologicznej mikroflory bakteryjnej. Dlatego poprzez korzystny wpływ na mikroflorę bakteryjną jelit, colostrum:
- nasila produkcje przeciwciał
- wspiera funkcje odtruwające wątroby
- oczyszcza organizm z toksyn
- wytwarza niekorzystne środowisko dla bakterii chorobotwórczych i gnilnych oraz grzybów
- przyspiesza gojenie ran
- pełni funkcje naturalnego antybiotyku
Długotrwałe i silne parcie stolca powoduje wypełnienie splotu naczyniowego odbytu krwią tętniczą pod zbyt dużym ciśnieniem. Nadmiernie wypełnione krwią naczynia krwionośne mogą ulec dyslokacji z podłoża tkankowego, tworząc krwawiące guzy.
Jedną z przyczyn wypadania guzów krwawniczych oraz świądu i bólu, jest stan zapalny i obrzęk błony śluzowej. Występujący stan zapalny jest powodowany, głównie przez bakterie Escherichia coli.
W jednym z badań, laktoferyna zawarta w colostrum hamowała kolonizację enteropatogennej E.coli na ludzkich komórkach nabłonka oraz na nabłonku jelitowym myszy (1). Inni badacze wskazywali hamowanie adhezji entropatogennych E.coli do enterocytów i komórek linii HeLa (2).
Pośrednie antymikrobiologiczne działanie laktoferyny zawartej w colostrum bovinum, jest związane z mobilizacją układu immunologicznego. Laktoferyna chroniła zwierzęta przed śmiercią po podaniu letalnej dawki E.coli (3).
Laktoferyna znacznie przyspieszała proces usuwania E.coli z krwi obwodowej, a także efektywność zabijania bakterii w układzie siateczkowo-śródbłonkowym (monocytarnomakrofagowym) wątroby, płuc, śledziony i nerki (3).
Ważnym aspektem przeciwmikrobiologicznej aktywności laktoferyny zawartej w colostrum jest wybiórczość bójczego działania na mikroflorę jelita: laktoferyna hamuje wzrost E.coli i innych patogennych bakterii jelitowych, ale nie korzystnych bakterii z rodzaju Bifidobacterium (4). Rozwój prawidłowej flory bakteryjnej zapewnia sprawne procesy trawienia, wytwarzanie niektórych witamin, chroni przed rozwojem bakterii patogennych i wzmaga odporność.
W badaniach wykazano wpływ colostrum na wspomaganie leczenia chorób układu pokarmowego będących skutkiem choroby hemoroidalnej, takich jak: wrzodziejące zapalenie okrężnicy (ulcerative colitis), zapalenie jelita i zapalenie śluzówki jelitowej (5).
Laktoferyna wraz z działającym synergicznie lizozymem, ogranicza zmiany zapalne, prowadzące do zmniejszenia siły i elastyczności podłoża ścian odbytnicy oraz zmian w pokrywającej je błonie śluzowej.
Colostrum zmniejsza ilość tworzących się guzów, powoduje wzmocnienie błony śluzowej, która staje się mniej krucha, tak łatwo nie pęka i nie krwawi.
Nie bez znaczenia we wspomaganiu leczenia choroby hemoroidalnej jest duża zawartość w colostrum witamin. Głównie wit. E i C. Witaminy te wraz ze związkami magnezu i cynku spełniają ważne funkcje we wspomaganiu mechanizmów obronnych organizmu oraz tworzeniu własnej odporności na infekcje. Witaminy E i C mają działanie antyoksydacyjne i stabilizujące membrany komórek obronnych (makrofagów, granulocytów, limfocytów), tak istotnych w chorobie hemoroidalnej. Witamina E zmniejsza ilość powstających czynników stanu zapalnego, takich jak prostaglandyny. Czynniki stanu zapalnego powodują wzrost wolnych rodników i odgrywają ważną role w powstawaniu chorób przewlekłych i nowotworów (w chorobie hemoroidalnej - nowotworów jelita grubego).
Literatura
1. Kawasaki Y., Isoda H., Tanimoto M., Dosako S., Idota T., Ahiko k.,: Inhibition by lactoferrin and kappa-casein glycomacropeptide of binding of Choloera toxin to its receptor. Biosci. Biotechnol.Biochem., 1992;56:195-198
2.de Araujo A.N., Giugliano >G.: Lactoferin and free secretory component of human milk inhibit the adhesion of enteropathogenic Escherichia coli to HeLa cells. BMC Microbiol., 2001; 1:25
3.Zagulski T., Lipinski P., Zagulska A., Jarząbek Z.: Antibacterial system generated by lactoferrin in mice in vivo is primarily a killing system. Int.J.Exp.Pathol., 1998;79: 117-123
4.Griffiths E.A., Duffy L.C.,Schanbacher F.I., Dryja D., Leavens A., Neiswander R.L., Qiao H., DiRienzoi D., Ogra P.: In vitro growth responses of bifidobacteria and enteropathogens to bovine and lactoferrin.
Dig.Dis.Sci., 1989;8: 310-313
5.Playford RJ, et al. Bovine Colostrum is a health food supplement which prewents NSAID induced gut damage. Gut 1999; 44: 653-8.
Komentarze
Prześlij komentarz